Nosto Consulting Oy on toteuttanut Asikkalan, Padasjoen ja Iitin kuntien koko asemakaava-aineiston digitoinnin koneluettavaan muotoon. Toteutus tehtiin KuntaGML Asemakaava -muotoon. Projektin tulokset ovat välittömästi hyödynnettävissä ja julkaistavissa rajapintapalveluna muun muassa Kuntaliiton Kuntatietopalvelussa.
Projekti sisälsi yhteensä 260 kaavaa, joista asemakaavoja oli 115 ja ranta-asemakaavoja 145. Kaava-aluetta kolmen kunnan alueella on yhteensä noin 83 km2. Koska mukana oli myös isoja ranta-asemakaavoja, keskimääräiseksi kaava-alueen pinta-alaksi muodostui vähän yli 30 hehtaaria.
Lähtötietoaineistona projektissa käytettiin uudempien kaavojen osalta AutoCAD-muodossa olevia kaavakarttoja. Merkittäviltä osin työ oli kuitenkin vanhojen kaavojen digitointia PDF-muotoon skannatuilta aineistoilta. Keskeisin osuus työssä oli sovittaa eri aikoina ja eri karttaprojektioissa laaditut kaavat vastamaan nykyistä kiinteistöjaotusta vakiintuneen kaavatulkinnan sallimissa rajoissa. Kaavayksikkökohtaisesti aineistoista onkin saatavissa tieto, mistä kiinteistönosista kaavayksikkö muodostuu, eli ns. kaavayksikön muodostumistieto.
Digikaavan tietosisältö
Koneluettava asemakaava (digikaava) muodostuu:
- voimassa olevista yksittäisistä kaavoista ja näiden keskeisistä ominaisuustiedoista
- kaavayksiköistä ja näiden muodostumistiedoista kiinteistöittäin
Kaavayksiköiden maankäyttömuototieto on harmonisoitu ympäristöministeriön julkaiseman ohjeistuksen (Opas 12 Asemakaavamerkinnät ja -määräykset) mukaiseen muotoon, mikä mahdollistaa digikaavan koneluettavuuden. Kaavayksikkö onkin keskeinen osa kunnan digikaavaa, myös niissä kunnissa, jotka eivät ole kiinteistörekisteriä ylläpitäviä kuntia. Kaavayksiköiden tiedot pitää olla käytettävissä sekä uusista että vanhoista asemakaavoista.
Digikaava julkaistaan rajapintapalveluna (WFS), johon käyttäjän tietojärjestelmä kytkeytyy. Käyttäjä saa käyttöönsä ajantasaisen asemakaava-aineiston haluamaltaan alueelta.
Koneluettavan asemakaavan hyödyt
Koneluettavan asemakaavan hyödyntämismahdollisuudet ovat lähes rajattomat, vaikka pääosin ne ovat vielä toteutumatta. Jo nyt tiedetään, että digikaavoitus yhtenäistää käsitteistöä ja tietorakenteita. Tämä mahdollistaa sen, että koneluettavaa asemakaavatietoa on saatavissa rajapintojen kautta läpi koko maankäytön suunnittelun, rakentamisen ja kunnossapidon arvoketjun.
Välittömiä hyötyjä on saatavissa muun muassa kiinteistöverotuksessa. Kun kunta on julkaissut sekä kaava- että kaavayksikkötiedot koneluettavassa muodossa, Verohallinnolla on mahdollisuus saada tietopalveluna kiinteistöverotusta varten perustiedot käyttöönsä. Kiinteistöveron peruste on kaavayksikkö, mutta vero määrätään kaavayksikön muodostajakiinteistöille ja -määräaloille.
Asemakaava-alueella kaikki rakentaminen perustuu juridiseen kaavaan. Kun maankäyttötieto on harmonisoitu yhtenäiseen koneluettavaan muotoon, olemme askeleen lähempänä tilannetta, jossa rakennuslupa voidaan myöntää joko kokonaan tai ainakin osittain automaattisessa päätöksentekoprosessissa. Tämä jos mikä tulee aikanaan lyhentämään merkittävästi rakennuslupahakemusten käsittelyä kunnassa.
Mitä projektista opittiin?
Projekti vahvisti käsitystä, että kunnan asemakaavatiedot on mahdollista saattaa koneluettavaan muotoon. KuntaGML Asemakaava -rajapinta on rakenteellisesti kykenevä käsittelemään nykymuotoisen asemakaavatiedon. Rajapintaa tulee kuitenkin kehittää, ja sen tulee elää muuttuvan lainsäädännön vaatimusten mukaisesti.
Kolmeen kuntaan tehty projekti osoitti, että vanhojen kaavatietojen käsittelyssä työn tekijällä pitää olla muodostunut rutinoitunut menetelmä, miten kaavoissa olevat tiedot käsitellään yhtenevällä tavalla ja saatetaan nykypäivän vaatimusten mukaisiksi. Projektin kestäessä nämä menetelmät luonnollisestikin kehittyivät. Nyt tätä syntynyttä osaamista on mahdollista hyödyntää myös tulevissa asemakaavatietojen harmonisointihankkeissa.
Nosto Consulting Oy:llä on valmius toteuttaa koko kunnan asemakaava-alueen käsittävä digikaava koneluettavassa muodossa.
Kuntien paikkatieto- ja kaupunkimallinnusseminaarissa lisätietoa toteutuksesta
Jos halut kuulla aiheesta lisää, niin projekti on esillä Kuntaliiton järjestämässä Kuntien paikkatieto- ja kaupunkimallinnusseminaarissa 5.-6.2.2019 Kuntatalolla Helsingissä. Ilmoittautua voit 22.1.2019 asti, vaikka TÄSTÄ.
Pasi Lappalainen
puh. 0400 858 101
pasi.lappalainen@nostoconsulting.fi